Når du har været på apoteket, et smut forbi Matas eller snakket med venner eller veninder om hudpleje, er du garanteret blevet spurgt ind til, hvilken hudtype du har. Men har du aldrig haft behov for at kende din hudtype, kan det naturligvis være svært at vide. Hvordan bedømmer man ens hudtype? Hvad er den optimale behandling? Det og meget andet giver vi dig svaret på her.

Hudtyper kan groft sagt deles op i fire kategorier: normal hud, tør hud, olieret hud og kombineret hud. Det er vigtigt at kende sin hudtype, så man kan tilpasse sin hudplejerutine og behandle huden mest effektivt og med de mest egnede produkter. Fælles for de fire hudtyper er, at det grundlæggende handler om hudens fugtighedsniveau. Derudover snakker man også om sensitiv hud, som dog ikke grundlæggende handler om hudens fugtighedsniveau.

Normal hud:

Har du det, der kaldes ”normal hud”, vil du opleve at have en hud med ingen eller ganske få urenheder. Det betyder dog ikke, at du kan droppe hudplejerutinen og helt ignorere at pleje din hud. Alle har godt af en god og daglig ansigtsvask – uren hud eller ej! Når din hud bliver renset for overskydende fedt, olier og snavs, kan den ånde frit. I løbet af natten regenererer huden, ligesom den skiller sig af med døde hudceller, hvorfor cellefornyelsen i huden er på sit højeste. Derudover bør du også overveje at tilføre huden ekstra fugt. Bliver din hud dehydreret, risikerer du nemlig, at hudens talgkirtler automatisk begynder at producere mere talg for at kompensere for den manglende fugt. I sidste ende kan overproduktionen af talg føre til tilstoppede porer og dermed uren hud og bumser.

Tør hud:

Tør hud er oftest kendetegnet ved mindre elasticitet, stramme porer og en generel strammende følelse i ansigtet. Tør hud og sensitiv hud hænger ofte sammen og kan eksempelvis ses, når vejret bliver koldere. Nogle vil opleve, at huden skaller eller lægger sig i flager. Har du tendens til tør, og uren, hud, er det vigtigt at opretholde hudens fugtbalance. Det kan du blandt andet gøre ved at indtage en masse vand løbende igennem dagen. Derudover er det vigtigt at fugte huden med et produkt, der trænger ned i hudens lag og fugter i dybden. Tør hud får nemlig fugten i huden til at fordampe, så huden bliver endnu tørre – og dermed bliver behovet for hudpleje endnu større.

Din hud vil værdsætte produkter, der indeholder lækre ingredienser, som lindrer, blødgør og fugter din hud i dybden. Hydrate Me Now er som skabt til dig med tør hud! Pakken indeholder bestselleren n1 Daily Face Wash, n7 Smoothening Serum og n15 Day Cream, der sammen renser, genopbygger og fugter huden i dybden.

Olieret hud:

Har du olieret hud, vil du som oftest have store porer, glinsende hud og urenheder. Der er flere årsager til olieret hud og ikke alle er lige lette at styre. Eksempelvis ses olieret hud tit hos unge i puberteten, hvor hormonerne kører for fuldt blus, og hvor huden får produceret for meget talg (hudens naturlige olier og fedtstof). Én ting man dog altid kan gøre for at forhindre olieret, fedtet og uren hud er at opretholde en god hudplejerutine morgen og aften. Det er vigtigt at anvende dybderensende produkter, som renser porerne og fjerner overskydende olier. Anvend eksempelvis en peel-off maske, som n9 Peel-Off Face Mask, en-to gange ugentligt (afhængigt af situationen), som renser i dybden, fjerner hudorme, døde hudceller og overskydende olier.

Bumser dannes, når hudens porer tilstoppes af bl.a. overskydende olier. Det er derfor vigtigt at rense ansigtet dagligt med en mild men effektiv ansigtsrens. Vask gerne ansigtet et par gange om dagen, morgen og aften, med n1 Daily Face Wash for at fjerne bakterier, skidt og snavs. Salicylsyre er den eneste syre af sin slags, der kan trænge igennem og opløse den fedtede huds olier. Produkter med salicylsyre er derfor effektive og dybderensende.

Kombineret hud:

Langt de fleste har det, som kaldes kombineret hud. Kombineret hud er kendetegnet ved olieret/fedtet hud i det, der kaldes T-zonen (pande, næse og hage), og normal til tør hud i resten af ansigtet. Kan du ikke helt præcist definere din hud som fedtet eller tør, har du kombineret hud. Det kan lyde som lidt af en opgave at skulle behandle forskellige hudtyper på én gang: lidt til den tørre hud og lidt til den olierede hud. Det behøver dog ikke være besværligt!

Er du olieret i T-zonen, bør du overveje at investere i en maske, der fjerner overskydende olier og renser hudens porer i dybden, som eksempelvis n9 Peel-Off Face Mask. Har du kombineret hud, bør en del af din hudplejerutine derudover også bestå af et fugtgivende hudplejeprodukt, som fugter huden i dybden og efterlader ansigtet rent og blødt. Udover at fugte i dybden lægger n3 Moisturising Face Gel også en beskyttende og antibakteriel hinde i hudens porer, som forebygger nye urenheder.

På særligt tørre steder vil din hud endda elske at få tilført ekstra fugt – den vil ligefrem takke dig for det! Vælg et produkt, der giver din hud et skud effektive ingredienser, der fugter og lindrer huden, så du kan opnå en sund, flot og smidig hud, eksempelvis n7 Smoothening Serum.

Hvad med at prøve en Smoothening Solution? Den indeholder både n3, n7 og n9 og du får derfor den bedste start på en flot, blød og ren hud!

Sensitiv hud:

Ud over de fire ovenstående hudtyper, har du garanteret også stødt på udtrykket “sensitiv hud”. Sensitiv hud skyldes faktorer som eksempelvis kulde, forurening og UV-stråling, hvilket tit leder til kløe, tørhed, rødmen eller udslet. Du bør derfor beskytte din hud mod faktorer som disse, ligesom det er vigtigt at anvende produkter uden skadelige ingredienser, som kan forårsage eller forværre hudirritationen. Dermaxirs produkter er uden hverken parfume, parabener eller farvestoffer og er derfor en mild men yderst effektiv måde at opnå en ren og flot hud på.

Udover at anvende milde produkter bør du anvende en hudplejerutine, der passer til din sensitive hud. Det er vigtigt ikke at overbehandle huden ved eksempelvis at skrubbe huden for meget og for ofte, da huden vil blive irriteret. I sidste ende risikerer du at ende ud med et udbrud af bumser. Vasker du ligeledes ansigtet for ofte eller anvender du en maske for ofte, kan huden tørre ud. Når huden tørrer ud, reagerer den ved at producere mere talg, og overproduktionen af talg vil i værste fald give dig mere uren hud.

Hudguide:

Hudtyper er ikke statiske og kan ændre sig periodevist som følge af årstiden og dermed vejret eller af andre årsager. Ændrer din hudtype sig, bør din hudplejerutine også ændre sig. Har du ud fra ovenstående svært ved at vurdere, præcis hvilken hudtype du har, eller hvilken hudplejerutine du bør anvende, så fat mod! Vi har udviklet en hudguide, der skal gøre det lettere for dig at vurdere din huds behov og samtidig anbefale de bedste produkter til lige netop dig og din hud. Se hudguiden her og bliv klogere på, hvilke produkter du bør anvende.