Op mod 700.000 unge i alderen 14-26 år lider af uren hud i større eller mindre omfang. Faktisk plages omkring 80 % af alle mennesker af uren hud i løbet af deres levetid. Hormoner og bumser hænger unægteligt sammen. Grundlæggende starter uren hud i puberteten, hvor produktionen af androgen, der er det mandlige kønshormon, øges hos begge køn, hvilket stimulerer talgkirtlerne i huden til at producere mere hudfedt, der er med til at tilstoppe hudens porer. Selvom udbredelsen er størst i teenageårene er det dog forkert at tro, at det kun er teenagere og unge, der rammes af uren hud og bumser. Hormoner giver kvinder helt op i 40-års alderen bumser og uren hud. Faktisk har 1 ud af 20 kvinder mellem 40 og 49 år problemer med bumser og uren hud, som skyldes hormonelle udsving i forbindelse med eksempelvis prævention, stress og overgangsalder.

Det er alment kendt, at et højt indhold af hormoner er med til at holde bumser og uren hud nede. Af samme årsag oplever mange piger, at deres hud bliver pænere, hvis de spiser p-piller med et højt indhold af hormoner. I det øjeblik man stopper med at spise p-piller, er der dog en risiko for, at den urene hud vender tilbage, da en forøget mængde hormoner kun hjælper i den periode, man får dem. Læs mere om hormoner og brugen af p-piller mod uren hud her.

Ligeledes spiller irritation af huden og stress en rolle, når det kommer til hormoner og bumser. Det er derfor vigtigt at holde kroppen i balance. At dyrke motion, drikke rigeligt med vand, få tilstrækkeligt med søvn og spise grønt og frugt som er rigt på antioxidanter, er alt sammen med til at holde kroppen stressfri og i balance.